19 Aralık 2017 Salı

Elma Şarabı






ELMA ŞARABI
*  20 lt tetrapak ambalajda % 100 elma suyu (katkısız, şeker ilavesiz)
*  4 kg toz şeker
*  1 paket şarap mayası

25 lt lik bira yapın kovasını suyla temizleyip, PBW temizleyici ile temizleyiniz. Ardından STAR SAN temizleyici ile muamele ediniz. STAR SAN ile temizledikten sonra durulamayın. Köpüklü kalabilir, sorun değildir. 
19 lt elma suyunu fermantasyon kovasına koyun. 2 kg şekeri 1 lt elma suyu ve 1 lt suyla kaynatıp , basit şerbet elde edin. Şerbet ile elma suyunu birleştirip karıştırın. İçine iki kilogram toz şekeride ilave edip karıştırın. Üzerine yarım paket şarap mayası ilave edip, kovanın kapağını kapayın. Şarap mayası olarak vinomarket in şarap mayasını kullandım. Kovaya en son hava kilidini yarıya kadar su ilave ederek kapatın. Yaklaşık yarım saat sonra maya çoğalmaya ve gaz oluştırmaya başlayacaktır. Ortam sıcaklığına bağlı olarak ilk gaz baloncuklarını görmeniz iki saati alabilir.



Hava kilidini izleyerek fermentasyonun durumunu takip edebilirsiniz. Gaz çıkışının durması ve hava kilidinde suyun eşitlenmesi fermantasyonun bittiğini gösterir. Yaklaşık bir ayda maya, elma suyundaki şekeri tüketip, alkole dönüştürür. Bu aşamadan sonra durultma işlemine geçmek gerekir.

Durultmak için kovadaki şarabı, başka kaplara boşaltın. Kovanın altında biriken maya yığınından uzaklaştıkça fermentasyon duracaktır. Her seferinde dibe çöken maya hücreleri, şarabı daha berrak bir hale getirecektir. 

Elma suyundan şarap yaptığım için, ilk durultmadan itibaren berrak bir şarap elde ettim. İsterseniz durultmadan da içebilirsiniz. Bulutsu görüntü, sadece maya hücrelerinden kaynaklanmaktadır. En son elde ettiğim şaraptaki alkol oranını ölçtüğümüzde % 12 çıktı.

Elimde hazır bira yapım kiti olduğu için, bu malzemeleri kullanarak 23 lt şarap yaptım. Evinizde bu malzemeler mevcut değilse, tek kullanımlık su bidonlarına sizde şarabınızı kurabilirsiniz. Su damacanaları, sürekli kullanıldığı için bu iş için uygun değildir.  Hava kilidi yerine iğneyle delinmiş bir balon ya da ameliyat eldiveni kullanabilirsiniz. Berrak elma suyu kullanıldığı için çok pratik bir şekilde yapılıyor. yaptığım 23 lt elma şarabından iki hafta içinde tüm arkadaşlarıma dağıtarak bitirdim :)

Buluşmalarımızda da keyifle tükettik. Bu işe ilk başlarken en kötü 23 lt elma sirkem olur diye beklentimi çok düşürmüştüm. Elde ettiğim şey oldukça başarılı bir şarap oldu. İçimi rahat, asitliği dengeli, lezzetli bir şarap oldu.

1 yorum:

  1. Merhaba. Çok güzeldi şarap, emeklerinize sağlık. Ama bu kadar şeker içerdiğini düşünmemiştim. İçerken hiç belli olumuyor

    YanıtlaSil

Yorumlarınız İçin Teşekkürler