27 Kasım 2012 Salı

Mercimekli Bulgur Pilavı

Uzun zamandır sokakta pilav satan arabaları gözlüyorum. Öğlen aralarında Forum'a giderken yol üstünde "Dayı'nın Yeri " yazan arabada, bahse konu Dayı pilav satıyordu. Yedi yıldır her öğlen dolu. Artık yol üzerinde dükkan açmış, orada hizmet veriyor. Yaşar Üniversitesi öğrenciler, ve esnaf orada pilav yiyor.
Akşamları Yahudi Mezarlığı'nın önünde dolmuş beklerken öğrenci bir kız, oranın pilavcısının önünde durdu ve bir porsiyon pilav istedi. Amcam, önce kalıbına biraz tiftikmiş tavuk koyup pilavla doldurdu, ters çevirip kabına şekilli çıkardı. Küp doğranmış domateslerle kenarlarını doldurup, üzerine dilimlenmiş turşu koydu. Kızdan parasını aldı ve uğurladı.
Ne kadar güzel değil mi? Tam bir menü. Salatası, tavuğu, turşusuyla süpper birşey. Buna sağlıklı fast food denebilir mi? Hamburger menüleriyle kıyaslayamıyorum bile.

Bostanlı'da da Çınar için sarma aldığım biryer var: Bostanlı Mezecisi.
Ne zaman oraya gitsem, önlüklü okul öğrencileri 5 liralık sarma alıyorlar. Anneleri 5 lira harçlık veriyormuş, sarma ve ayran alıp eve gidiyorlarmış. Hayran kaldım annelere.



MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI
Malzemeler:
-  1 bardak mercimek
-  3 su bardağı bulgur
-  1 soğan
-  1 kaşık salça
-  1 et suyu tableti
-  Sıvıyağ
-  Tuz - karabiber

Mercimekleri haşlayıp süzün. Çok haşlanması gerekmiyor, pilavla pişmeye devam edebilir. Sıvıyağda, ince doğranmış soğanları kavurun, içine mercimek ve bulguru ekleyin. Biraz çevirip, salça koyun. Tuz ve karabiber ekleyin. Üzerine sıcak su ve et suyu tableti ilave edin, kısık ateşte pişirin. Piştikten sonra 10 dk dinlendirin. Afiyet olsun.

Ananemin çok pişirdiği mercimekli bulgur pilavi besin öğeleri açısından tam bir gıda. Hem bitkisel protein, hem karbonhidrat, hem soğanlı, salçalı, hem baharatlı. Yanında ayranla süpper bir menü oluşturur.





1 yorum:

Yorumlarınız İçin Teşekkürler