6 Ocak 2012 Cuma

Biber Dolması-Patates Dolması



Hafta sonu Çınarcık seviyor diye biber dolması yaptım. kışın ortasında pazardan dolmalık biber aldık ve başladık yapmaya. Kış biberleri daha ağır oluyormuş, yeni farkettim. Normalde 1 kg biber için hazırladığım klasik iç hiç artmaz, bu sefer arttı. Ne yapacağımı bilemez halde, dolduracak birşeyler ararken, gözüme patatesler ilişti.

İlk defa patates doldurdum. Patates lezzette biberi solladı ve sofranın incisi oldu.

Yaz biberi (ince kabuklu) bir kilo için geçerli iç malzeme listesi ektedir.

Etli Dolma İçi
Malzemeler:
- 200 gr kıyma
- Yarım bağ maydonoz
- Yarım bağ dereotu
- 1 su bardağı pirinç
- 2 kaşık domates salçası
- 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
- Tuz, karabiber, kimyon, karabiber, sumak vb.
- 2 kuru soğan (rondodan geçmiş)
- kapak yapmak için domates parçaları

Tüm malzemeyi karıştırıp biberleri doldurun. Patateslerin içini oyacakla değil, İkea'nın süsleme seti aparatıyla boşaltın. Süpper oluyor.
Dolmaların üzerine tuz sepeleyip, yarılarına gelecek kadar su koyun. Üzerine bir tabağı ters çevirin ve bu şekilde pişsin. Parlak görünmelerini istiyorsanız üzerine biraz daha zeytinyağı gezdirebilirsiniz.
Suyunu çekip, altta kalan yağda tıngırdamaya başlayınca, kontrollü olarak dolmaların dibini tutturun. Çınar sızma zytinyağının kokusunu sevdiği için özellikle, bol yağlı yapıyorum. Normalde kıymalı hiçbirşey yemeyen oğlum bu dolmayı seviyor.

2 yorum:

  1. biz hep yaparız artan harçla patates dolmasını. ve evde savaş başlar :)

    YanıtlaSil
  2. öyleymiş, geç keşfettik :)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız İçin Teşekkürler