20 Eylül 2011 Salı

Hurmalı Çaylı Kek

Merhabalar,
Uzun zamandır, yazı yazmak istiyorum ama iş yoğunluğu nedeniyle bir türlü yazamıyordum. Bayram tatilinin ardından, tatilin acısı yaklaşık 2 haftada çıktı. Sanırım yavaş yavaş rutin tempomuza ulaşacağız. Bu arada Çınar'ın okulu başladı ve ona hediye olarak Kurbağa Çizme aldım.



Figen'le rafta görünce dayanamadık. Oğullarımıza okul hediyesi aldık. Çınarcık görür görmez delirdi. Genelde üstüne başına pek dikkat eden bir çocuk değildir. O kadar çok sevdiki, başka ayakkabı giymez oldu. Ne zaman dışarı çıksak, "Anne galiba yağmur yağacak, ben çizmelerimi giyeyim." diyor. Parkta koşarken, düşecek diye aklımız çıkıyor.

Okula başlarken güzel bir okul çantası almak istedim. Bütün satış noktalarında aynı modeller aynı kahramanlar var. Kahramanı Şimşek Mc Queen olmayan çocuklara yönelik kimse birşey satmıyor. Şirinlere ait ya da düz küçük bir çanta bulsam diye bakındım ama içime sinen birşey bulamadım.

Son bir alışveriş notuda Mothercare'den. Doğum günleri birbirine yakın olan oğullarımız için kıöpük makinası aldık. Pille çalışan bu alet, köpük tabancalarına alternatif. Hem pil yeri bozulup durmuyor. İnşallah kullanışlı bir alettirde, kuzuların keyfi kaçmaz.

Tatil dönüşü, Ramazan'dan kalma hurmaları değerlendirmek için Aslı Abla'nın tarifini denedim. İlk yaptığımda sanırım içindeki yenibahardan çok aromatik geldi. Ertesi gün bir parça aldığımdaysa oldukça beğendim. Orjinal tarifte ekstra şeker yok. Aslı Abla'nın unuttuğunu sanıp eklemiştim. Aslında iyiki eklemişim. Çünkü sosu yapamadım. Sosla tatlanan kek, bende sossuz tatlandı. Eminim sosuyla sunumu ve lezzeti daha güzeldir. Islaklığın daha bir bütünlük sağlayacağını düşünüyorum. Ama karameli daha önce denediğim gibi yine yapamadım.



HURMALI ÇAYLI KEK
Malzemeler
- 200 gram çekirdeksiz kuru hurma
- 250 ml su
- 2 poşet siyah çay
- 2 kaşık oda sıcaklığında tereyağı
- 2 yumurta
- 1 bardak un
- 1 bardak toz şeker
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tutam tuz
- 1 tatlı kaşığı karışık baharat (tarçın, karanfil, yenibahar(2 tane kullandım))

Sos tenceresine suyu ve hurmaları koyun bir taşım kaynatın. Altını kapatın çayı ekleyin ve demlenmeye bırakın. Soğuduktan sonra çay poşetlerini çıkarın ve el blenderı ile püre haline getirin. Yumurtaları, tereyağıyla çırpın. İçine un, tuz, kabartma tozu ve baharatları ekleyin. Ardından hurma püresini de ilave edin. Yağlanmış kek kalıbına boşaltın ve 175 derecede yaklaşık 30 dakika pişirin. Fosur fosur kabaran ve bütün eve kokusu dağılan bir kek.



Baharatları katarken, tane yenibaharı havanda dövüp ekledim. Baharatın tazeliğiyle aroma iyice arttı.

İkinci gün, parka giderken yanıma biraz aldım. Çocuklar çok sevdi. Denemek isterseniz, tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız İçin Teşekkürler