21 Ekim 2010 Perşembe

Kadınbudu Köfte

Merhabalar,
Bugün güzel bir İzmir günü. Bende bu güneşli, açık havada sizlere güzel bir yemek tarifi vermek istiyorum. Çınar kadınbudu köfteyi çok seviyor. Yapması bence zahmetli, her zaman yapılabilecek birşey değil. Gıda olaraksa bütün bir gıda. Yani hem kıyma, hem pirinç, hem maydonoz-soğan -birde yumurtası çok- bileşenleri kuvvetli bir gıda. Kadınbudu köfteye ismini telaffuz etmemek için, pirinçli köfte gibi isimlerle anıldığını duyuyorum, hoşuma gitmiyor. Bu köfte bizim eski bir köftemiz. Dilberdudağı, vezirparmağı, hanım göbeği gibi bununda ismi kadınbudu köfte. Bence halkımızın esprili yanının bir göstergesi. Sizce bu köftenin tahrik gücü yüksek mi? Yiyeceklerin isimlerinin bu düşünceyle değiştirilmesini garip buluyorum.



KADINBUDU KÖFTE
Malzemeler:
- 50 gr (yaklaşık 1/5 su bardağı) pirinç
- 30 gr (2 çorba kaşığı) margarin
- 150 gr (1 orta boy) soğan
- 250 gr koyun kıyması
- 250 gr dana kıyması (isterseniz direk 500 gr dana kıymadanda yapabilirsiniz)
- 1 demet maydonoz
- Tuz-karabiber
- 250 ml (1 su bardağı sıvı yağ)
- 60 gr (1/2 su bardağı) un
- 3 yumurta

Ön hazırlık olarak soğanı ince doğrayın, maydonozu kıyın; unu eleyin, yumurtaları çırpın.



Pirinci küçük bir tencereye koyup üzerini aşacak kadar suda, harlı ateşte bir taşım kaynatın. Ateşi kısıp 20 dakika pişirip, soğumaya bırakın. Margarini bir tavada eritip, üzerine soğanı 2-3 dakika pişirin. Kıymanın yarısını ilave edin. Karıştırarak yaklaşık 5 dakikada kıymayı pişirin.

Bir karıştırma kabında haşlanmış pirinç, pişirilmiş soğanlı kıyma ve çiğ kıymayı karıştırın. İçine kıyılmış maydonoz, tuz ve biber ilave edip iyice yoğurun. Hazırladığınız köfte harcını buzdolabında 30 dakika dinlendirin. Bu sürenin sonunda , harçtan parçalar alıp köftenin şeklini verin. Tavada, sıvıyağda köfteleri, yumurta ve una bulayarak kızartın. Fazla yağı süzmek için kağıt havlu üzerine çıkarın.

Çocukların çok sevdiği yumuşak bir köfte. Soğan ve maydonoz garnitürüyle süpper oluyor. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız İçin Teşekkürler